Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zima 2016

5. 12. 2016

Zima je už definitivně minulostí

   Bylo nebylo,….  vlastně už je to stejně pryč. Co? Přeci zima.  Sněhu jsme moc neužili, přesto proběhly všechny naplánované soutěže. Lyžařských tréninků jsme zase tolik neměli, přesto jsme byli na všech soutěžích vidět. Stejně jako vždy se někomu dařilo líp, někomu hůř.

Ale zhodnoťme se naše výsledky trošku konkrétně.

V soutěžích žatva skončilo družstvo našich žáků v celkovém hodnocení ČP 2015/2016 v biatlonu na 15. místě. To je výsledek, který nám ukazuje, že jsme se v houfu ostatních klubů (30) posunuli vzhůru. Nejvíce se o to po celou sezónu zasloužily Verča Bártová (24. místo v konečném pořadí), která zajížděla po celou zimu stabilní výsledky. Nejlepší pro ni byl sprint v Jablonci nad Nisou, který zaletěla na 12. místě.  Maximálním fyzickým nasazením se jí snažili sekundovat Šimon Škaloud (39.) a Nina Rambová (41.). Oba mají veliký potenciál do dalších sezón.

Naši dorostenci dosáhli v hodnocení družstev na konečnou 8. příčku. Nejvíce byly vidět výsledky Natky Bártové a Zdendy Trpišovského. I když oba trošku laborovali s fyzickou kondicí a zdravotním stavem, bodovými zisky se stále pohybovali kolem 80 bodů. Výborného výsledku dosáhla Natka v jejím posledním závodě sezóny, kdy si díky výborné střelbě a svému maximálnímu nasazení dojela na Mistrovství republiky pro 7 příčku. Ta ji díky bodovému zisku vystřelila na konečné 13. místo v celkovém hodnocení dorostenek. Ani Zdenda se ale nemusí stydět za dobré 20. místo v pohárovém závodě v NMNM. V konečném pořadí ČP skončil 29.

Dospělí a veteráni udělali stejně jako v létě docela díru do světa. O 6. místo v konečném hodnocení družstev se nejvíce zasloužili medailoví František Rychnovský, Milan Novotný i Zdeňka Švirlochová. Pozadu nezůstal ale ani Tomáš Trpišovský, který stejně jako brácha dokázal brát po celou sezóny po 80 bodech v silné kategorii mužů A.

No ale co s tím? Jedni byli takoví, druzí zase makoví. A celkem?

   Celkem super, v soutěži družstev celkem bylo klasifikováno 32 klubů. A jílováci byli 8. Za mě teda dobrý. Ne všichni jsou na pochvalu, ale jako tým jsme splnili svůj cíl. Díky všem.

            bart5702.jpg

…. tohle jsme si dneska řekli na posledním mazání v Bedřichově. Jo. Ještě jsme vyrazili. Společně letos naposled, ale snad si ještě někdo zajezdí i sám. Fotky najdete ve fotopasti (nejsou dobré, fotoaparátu se nelíbilo na mém zpoceném břiše J)

A JEDEME DÁL..

 

Míra

 

8.3.2016

 S malou informační přestávkou jsme na konci sezóny.

  No, dlouho jsme se neslyšeli, ale trošku nás zlobily stránky. Jsme prakticky na konci biatlonové sezóny a známe naše konečné výsledky. Na jednu stranu jsou výborné, na druhou stranu mohly být ještě lepší.

Poslední dvě neděle patřily Vysočina Aréně a mistrovským soutěžím žactva a dospělých. Tak nejprve k žactvu.

Na konci února jsme jeli se třemi závodníky (Verča Bártová, Nina Rambová, Šimon Škaloud) na finále biatlonové sezóny žactva. Nejlépe se v náročných podmínkách blýskla Verča, která 24. a 27.místem obhájila své výsledky celé sezóny. V neděli polepšili své výsledky i Nina se Šimonem a posunuli se do druhé třetiny startovního pole.

O necelý týden později jsme se do Nového Města vrátili s dospěláky. Už ve čtvrtek jsme potrénovali na tratích, abychom se v pátek postavili na start dvoučlenných štafet. Za náš klub to byla jedna mezinárodní a jedna mužská štafeta. Natka se na start postavila s Kanaďankou  Leilani Tam von Burg. Ve své smíšené štafetě za juniorky nakonec děvčata skončila na výborném 4. místě. Za muže nastoupili Tomáš Trpišovský a František Rychnovský, cíle dosáhli na pěkném 13. místě.

Na dalším programu byl sobotní závod s hromadným startem a nedělní sprint. V sobotu jsme se trošku prali se střelbou, foukal táhlý, ale docela silný vítr zprava. Tento den byl nejlepší František na 4. místě ve veteránech.  Neděle byla naopak výborná. Vítr se otočil a nepatrně zeslábl. Našim soupeřům se tato změna asi moc nelíbila, ale nám naopak velice vyhovovala. Tento den jsme opravdu bodovali střelecky a projevilo se to i ve výsledcích. František si v napínavém závodě dojel pro bronzovou medaili, Natka výbornou střelbou 1+0 finišovala na krásném 7. místě. Ostatní sice své výborné střelby nedotáhli tak vysoko, ale přesto se ve výsledcích posunuli vzhůru.

Game over.  Biatlon 2016 je u konce. Brzy se k Vám vrátíme s vyhodnocením letošní sezóny.

Míra

31.1.2016

Sezóna běží, trošku jsme si spravili chuť

   No, dali jsme si trošičku pauzu s komentáři, neznamená to ale, že bychom měli úplně volno. Poslední dva týdny k nám i přes oblevu, byly docela shovívavé se sněhem. Ač se tomu nechce věřit, mohli aspoň trošku trénovat na lyžích.

   Mezi 22. a 24. lednem proběhl mimo jiné II. ČP dorosteneckých a dospěláckých kategorií. Po předchozím dílu jsme si dali jasný cíl přiblížit se špičce, protože po předchozích výsledcích zůstala divná pachuť nesplněných přestav. V sobotním vytrvalostním závodě se to myslím, částečně povedlo, protože jsme se ve většině kategorií dostali blíže špičce startovního pole anebo aspoň na čelo "zbytku světa" , tj. sportovním oddílům, které mají ke své přípravě srovnatelné podmínky s naším klubem.  Je ale zapotřebí vyzdvihnout bojovnost a výborný výsledek Františka. Jeho 3. místo je takovým nadějným praporkem.

  cp-harrachov--8-.jpg

Nedělní sprint byl sice zase trošku slabší, ale celkově jsme s tímto dílem pohárového seriálu spokojenější. K částečnému zlepšení nám pomohlo i sobotní vyježdění po závodě, kde jsme si rozebrali a ukázali něco více z cenné strategie jízdy.

   Poslední lednový víkend patřil znovu dětem. V plném počtu jsme vyrazili na Český pohár do Jablonce nad Nisou. I u této kategorie jsme měli jednoznačnou motivaci napravit naše výsledky z dětské olympiády a i tady se to částečně povedlo. Výborných výsledků dosáhla především Verča. 12 místo v sobotním sprintu bylo krásným překvapením. Dobrým výsledkem (i když teď již trošku očekávaným) dokázala svou výkonnost zopakovat i v nedělním vytrvalostním závodě (20. místo), kde ji překvapivě doplnil i Šimon (24.).

cp-jablonec--27-.jpg

Ale i ostatní si částečně polepšili, bylo to znát především v jejich projevu jízdy. Přesto musí všichni ještě zabrat, aby se posunuli dále dopředu a vyjeli si nominaci na žákovské mistrovství republiky.

Míra

 

22.1.2016

Dětská olympiáda skončila, díru do světa jsme neudělali

   Čtvrtek byl posledním soutěžním dnem Olympiády dětí a mládeže 2016, kde náš oddíl, jako jediný fungující biatlonový klub reprezentoval Ústecký kraj.  Vezměme to ale od počátku:

   První soutěží byl klasický sprint. Z klasické techniky běhu na lyžích jsme měli trošku obavu. Letošní příprava nám nepřála na to, abychom se mohli v klasické technice dostatečně zdokonalovat. To ale neznamená, že se za tento důvod můžeme schovávat. Přestože se děcka snažila, chvílemi to zdánlivě vypadlo jakoby jim klouzaly lyže. I tak se některá s tímto faktem dokázala poprat lépe a na rozdíl od jiných i více bojovat. Nejlepší tento den bylo 18. místo Verči Bártové.Ta také jako jediná alespoň částečně splnila naše očekávání. Minula jen jeden terč, což ji povzbudilo do dalšího boje.

   Na další den jsme se těšili o trošku více. Na programu byl závod s hromadným startem volnou technikou. Naše výsledky se tak nepatrně zlepšily, přesto jsme jako celek zůstali za očekáváním. Z našich závodníků byla nejlepší znovu Verča Bártová, která se posunula na 17. příčku (škoda nepovedené první střelecké položky).  Dobrý závod zajela i Nina Rambová, která obsadila 18. příčku. Obě si tímto výkonem zajistily nominaci na žákovské mistrovství republiky, které proběhne na konci února v NMNM.

           img_20160119_140057.jpg

   Poslední den olympiády byla na programu štafeta kategorie dívek a chlapců. Zde jsme neměli prakticky žádné ambice na přední umístění, protože složení našeho družstva není konkurence schopné  ostatním krajům. Proto ne zcela souhlasím s některými nezasvěcenými médii, která náš výsledek popsala jako biatlonové fiasko. Je ovšem pravdou, že někteří naši závodníci svým sportovním projevem zdaleka nepůsobí bojovně a není vidět ani jejich přilišná snaha dosáhnout co nejlepšího umístění.

Nutno také podotknout, že se tohoto závodu zúčastnilo také mnoho členů v roli rozhodcovského týmu, za což jim patří veliký dík. Závodníci se připraví na závod, podají své maximum a mohou se schovat do tepla, zatímco rozhodčí musí na svém stanovišti zůstat a pracovat již dlouho před závodem a i po jecho skončení. Věřte, že to ve velkých mrazech nebo nepříznivých podmínkách opravdu není jednoduché. Ještě jednou díky.

Co tedy říci závěrem ke zhodnocení? Naše účast jako týmu nesplnila očekávání. Věřím, že se z toho naši závodníci poučí, abychom mohli náš klub důstojně reprezentovat na dalších celostátních soutěžích.

Míra

 

17.1.2016

Máme před sebou první start

   V úterý odpoledne nastoupíme do prvního závodu dětské olympiády. Po změně původního programu se postavíme na strat stíhacího závodu klasickou technikou.

Tak hurá ...

_1174800.jpg

 Míra

 

16.1.2016

Příprava závodiště na Cínovci v plném proudu. Všem žákům přejeme hodně úspěchů.

cinovec3.jpg

Zdeňka

12.1.2016

I.ČP Jablonec nad Nisou D+D

O víkendu se konal I. ČP dorostu a dospělých v Jablonci nad Nisou. Počasí bylo nádherné. Pořadatelé z SKP Kornspitz připravili kratší, ale velmi kvalitní tratě. A tak se všech 180 závodníků mohlo vydat do dvou rychlostních závodů.

I jílovští závodníci se postavili na start rychlostních závodů. Bojovali ze všech sil, a to jak na trati, tak na střelnici. Nejlépe ze všech doběhl v obou dnech František Rychnovský (4. a 5. místo). Ani ostatní naši závodníci se nevzdali bez boje a všichni si vyběhli postup do dalších závodů českých pohárů. Někteří rovnou na MČR.

Pochvalu si zaslouží každý z našich biatlonistů. Káťa a Hans za pěknou střelbu, Natka za bojovnost v kopcích, Zdenda s Tomášem za pěknou závodní atmosféru,  Jirka se pral statečně na každém kroku, Milan za vyrovnanost, Braňo za vylepšenou techniku a Zdenča za výdrž. Zkrátka každý závodu něco dal a něco si z něj vzal a nebyla nouze ani o zážitky jako bolavé nohy a jejich přemlouvání na trati, aby jely a také o technické závady na zbrani, které nedovolily závod dokončit.

Teď hurá zapracovat na naší fyzičce, technice běhu a střelbě a těšíme se na další závod v Harrachově. 

img_9505.jpg

Zdeňka

23. 12. 2015

Vánoční krmení zvířátek

    23. prosinec k tomu patří. Každoročně se takhle scházíme, abychom si spolu vyšlápli. I dneska jsme se sešli u Hřebenové boudy a vydali se na Vysoký Sněžník. Počasí nám vyšlo. Tedy až na ty teploty, které se jako všude jinde pohybují asi 7 °C nad dlouhodobým průměrem. No, ale aspoň jsme se vyvětrali, naladili se na blížící se svátky, probrali věci ze všech stran... a jasně, že jsme taky něco nechali i těm zvířákům. Doufám, že se Vám výlet líbil aspoň tak, jako mně.

Přejeme všem krásné prožití vánočních svátků, bohatého Ježíška a také alespoň trochu sněhové nadílky :D
KB Jílové

vanocni-vyslap--9-.jpg

 

Míra 

 

21. 12. 2015

Mísečky podruhé..... ale snad ne naposled

    Uplynulou neděli jsme jeli - kdo ví kam?   . . . . správná odpověď je znovu na Mísečky. Jinde to ani snad opravdu nejde. I když i tam to spíš vypadalo jako o posledním mazání. Zima si s námi dělá co chce....

misecky--74-.jpg

   Tento den patřil již podruhé regionálnímu závodu biatlonu žactva. Na závodišti panovalo krásné jarní počasí, sluníčko hřálo a bylo vidět, že se pořadatelé hodně snažili, aby nám zůstala aspoň ta trať. Po ránu byla stopa hodně ledovatá, s postupující dobou ale rychle měkla.

   Ani děti při tomto závodě nebyli v nejlepší kondici. Je znát, že nám chybí více lyžařských tréninků. Střelecky to dnes bylo o poznání lepší než minulý týden, pořadí a konečné výsledky tomu ale bohužel nenasvědčovaly. Jediný, komu se dnes podařilo obhájit  pořadí z minulého týdne byla na 14. místě Verča. Ostatní se pohybovali v závěru startovního pole. Nasazení nemůžu nikomu upřít, to ale samo nestačí. V nadcházející době budeme mít dost času na další přípravu. Díky teplému počastí pravděpodobně neproběhne další závod v Jablonci nad Nisou. Oficiálně byl již zrušen i závod I. kola ČP v biatlonu žactva......takže do toho.

příště snad s veselejšími zprávami

jo a ve fotopasti máte ty obrázky :)

Míra

 

13. 12.2015

Soutěžní zima už začala

    Zima se s námi stále nekamarádí, i tak ale závodíme. Tak by se daly jednoduše vyjádřit naše myšlenky.

   Dnes jsme poprvé vyrazili na regionální závod na Horních Mísečkách. Počasí bylo přesně dle předpovědi - bohužel. Pršelo a pršelo. Bylo to náročné jak pro závodníky, tak i pro trenéry a rozhodčí. Aspoň, že přes noc hezky nasněžilo a všude kolem ležela čerstvá peřinka.

   Své první biatlonové závody v životě dnes jela Verča, Šíma, Nina a Míla. Ani jeden z nich nepropadl. Naopak musím uznat, že většinou dopadli nadočekávání dobře. Verča dojela 14. Šíma 17., Míla 22. Komu se dnes tolik nedařilo byli naopak ti zkušenější - Eva a Matouš. Věřím ale, že to pro ně byl jen momentální výpadek, a chuť do závodění si spraví příští neděli, pravděpodobně znovu na Mísečkách.

Dnes to je bohužel bez obrázků, protože to fakt nešlo :), ale příště budou.

Míra

 

9. 12.2015

První lyžování na soustředění Růžohorky 2015

 

   Přestože se stává sníh vzácností i ve vyšších partiích hor, pro letošek máme trošku štěstí. Natrefili jsme na šanci pobýt na horské boudě Růžohorky. Ani zde sice není sněhu nazbyt, přesto jsme doposud absolvovali 7 lyžařských tréninků. Díky trošku bojovým podmínkám z nedostatku sněhu sice  musíme občas dojít někam dále, ale taková je prostě situace a vážíme si aspoň té trošky sněhu.

                               _c104487.jpg

   V rámci tréninku máme i čas na trošku srandiček. Můžete si je s námi užívat na youtube (www.youtube.com/watch?v=GaohTbOhCPY).

_c104473.jpg  _c104478.jpg

   Bylo by asi hříchem nevystoupit  z pod svícnu a nenavštívit nejvyšší vrchol naší země. Dnes jsme tak proto učinili a úspěšně dobyli výškového bodu 1603 m. Počasí na vrcholu bylo přiměřené místu. Trošku větrno a zamračeno. Ani to nám ale neubralo legraci, kterou jsme cestou dolů užili. (sledujte naši fotopast)

 

                                 _c094365.jpg

No, ale zpátky do boje,